Kunsten å koke vann

Kontinuitet i treningen er det viktigste for å nå målene dine.

Man kan forestille seg at det å bli god til noe, følger en lignende prosess som det å få vann til å koke. Når man varmer opp vann blir det gradvis varmere, helt til det koker. For å holde det kokende krever det at man fortsetter å tilføre varme. Hvis man skrur plata for mye ned, eller helt av, blir vannet kaldere og man må starte kokeprosessen på nytt.

Utvikling av ferdigheter følger samme mønsteret. For å bli god til noe, må man begynne å trene på det man vil bli god til. For å opprettholde det nivået man har tilegnet seg, og utvikle seg, må man trene videre. Har man for lange opphold mellom treningene blir nivået gravis dårligere igjen, og må man begynne helt eller delvis forfra for å bli like god som man var.

Ferie på Lanzarote

Lanzarote edititionVi trenger alle perioder hvor vi trener mindre. Men trener vi lite og tar lengere avbrekk, oppleves det vanskeligere å komme i gang igjen. Når jeg 4. januar dro til Lanzarote, bestemte jeg meg allerede på forhånd å trene litt under ferien.

Den første morgenen på Lanzarote våknet jeg i sjutiden, og bestemte meg for å ta en kort løpetur og kjapp dusj før frokost.

Jeg likte følelsen av å ha allerede ha unnagjort treningen, og stille nydusjet til frokost, så jeg gjentok prosedyren dagene etterpå.

Etter noen dager med trening, bestemte jeg meg for å ta en gåtur som restitusjontrening. Jeg merket at beina nærmest merket at noe ikke stemte helt. Det var som de spurte ivrig: «skal vi ikke løpe litt til i dag?».Bli best

Som lesestoff på turen hadde jeg tatt med boken Bli best med mental trening. Her skriver forfatteren Erik Bertrand Larssen, at når man har gjort noe tretten ganger er det blitt en vane. Og at det da begynner å bli vanskelig å bryte med de nye rutinene. Var det dette som var i ferd med å skje?

Resten av uken fortsatte jeg med korte løpeturer. Når uken var gått hadde jeg løpt 3-7 km i seks av sju dager. Når jeg la tallene sammen så jeg at jeg faktisk hadde løpt 38 kilometer, noe som var tre kilometer lengre enn det jeg tidligere har løpt på én uke.

Den regelmessige treningen har altså gjort at jeg har klart å holde formen ved like. Jeg har også økt treningsmengen i underkant av 10%, noe som er i tråd med anbefalingen til Runner’s World i artikkelen Rules of Success.

Treningsåret 2014

Når jeg kommer hjem i slutten av uken vil det trolig være en vane for meg å løpen en liten tur før frokost. Sammen med teningene i Northern Runners vil jeg kunne ha en fin kontinutet i treningen som vil danne grunnlaget for å nå målene mine for 2014 som er å løpe 10 km under 50 minutter, og 1500 meter under 6 minutter.

Hva er dine mål for 2014? Del dem, og nå dem gjerne sammen med oss i Northern Runners. Den beste dagen å begynne å trene er i dag, og hos oss er det alltid framløpere som drar deg med, og skyver deg framover, og slik hjelper deg til å mestre kunsten å koke vann.

Legg igjen en kommentar