Latterlige løpetips

Her om dagen kjøpte jeg bladet «Løping for alle. Den ultimate guiden». Et blad for kvinner og menn som vil begynne å løpe, eller allerede er godt i gang. Bladet inneholdt mange fine tips om både kosthold, og hvordan man ska holde seg skadefri. Så langt, alt bra.

Treningsblader.

Treningsblader.

Så kommer jeg til siden som heter løping for kvinner. 20 ting du virkelig trenger å vite, står det i innholdsfortegnelsen. Her står det om menstrusjon, graviditet og sports-bh. Vel og bra det.

Men flere punkter er direkte latterlige. Sikkerhet er et av dem.  «Løp aldri i mørket eller på avsidesliggende områder», står det. Vel om jeg ikke kan løpe i mørket, er det noen måneder i året hvor man ikke kan løpe når man bor nord for polarsirkelen.

«Velg opplyste områder og ikke bruk høretelefoner. Du må følge med på omgivelsene og eventuelle hardere trafikanter», står det videre. Det er et helt greit tips dette, men ærlig talt gjelder dette ikke bare kvinner.

Sist jeg sjekket lyser heller ikke menn av seg selv i mørket, men merkelig nok står ikke dette tipset i siden kalt løping for menn.

Et annet tips forbeholdt kvinner er tipset om å ta med barna. Menn kan faktisk også ta med barna på løpetur, og jeg har også observert flere ute med løpevogn. Her virker bladet både gammeldags og på etterskudd i forhold til samfunnsutviklingen.

Et av de siste punktene i løping for kvinner omhandler plageånder. Her forteller bladet at kvinner ikke må provosere feil person med å ta igjen når noen plystrer eller roper ut andre fornærmelser i det man løper forbi. Hva i alle dager er dette for et tips? Det høres ut som problemet her er at kvinner er ute og løper i tights. Tipset burde vært rettet til idiotene som eventuelt roper ut fornærmelser og plystrer.

Løping er blitt populært, og med det også løpeblader. Det finnes mange løpeblader der ute for for de løpeglade. Jeg har lest flere ulike varianter.

Aktiv trening er et blad som har med tips til kosthold og test av utstyr. Det er også et blad som først og fremst henvender seg til menn. Så selv om jeg synes det er et fint blad, mangler den test av utstyr til kvinner.

Jeg har bladd litt i treningsblader som henvender seg til kvinner, men det er mye fokus på kroppen og mindre på trening i disse bladene. De største overskriftene er: «Få den kroppen du alltid har ønsket» eller «Fast rompe og flotte lår» for å nevne noen eksempler. For ikke å snakke om saken bladet iForms forsidetittel «Dette gjør du når han får trøbbel med potensen». Ikke vet jeg hva det har med trening å gjøre.

Det jeg vil ha er et blad som omhandler trening, kosthold og testing av utstyr, uten tåpelig tips og fjas. Er det mye å forlange? Det virker slik.

Løpehilsen,
Kristina Nymo

Vis omsorg – få omsorg

Dette innlegget er skrevet av Erik Axel Haagensen, Northern Runners, og er gjengitt i sin helhet. Erik har klubbrekorden på maraton med tiden 3:26:42 fra København Marathon 19.05.13. Vi takker for at også Erik ønsker å bidra med kloke ord på bloggen vår. God lesning!

Foto: Helena Haagensen

536 Erik Haagensenm, Northern Runners, i Etape Bornholm. Foto: Helena Haagensen

Som styreleder i NR har så rett i – det går mot mørkere tider. Refleksvest selges for at vi skal være synlige i vinterhalvårets trafikkbilde. Men vi kan også velge en aktiv aktsomhet og hensyntagen til våre medtrafikanter – Særlig av det myke slaget. Det skal jeg si noe mer om herunder.

Men først vil jeg gi honnør til initiativet med å lage et opplegg for nybegynnere. Mandag den 26. aug. må vi ha vært 40-50 løpere til trening, herav en betydelig del nye. Det kan ikke unngås at vi blir sett. Når 2 grupper av ca. 25 fordeler seg i lysløypa mellom Charlottenlund og Tromsøhallen, vil mange få lyst til å bli med i det gode selskap. Det er bra. Men det er også andre aktive idrettsutøvere på stien. Det er transportsyklister, nybakte foreldre med barnevogn, eldre med en knøttliten hund og store barn på BMX/terrengsykkel, som beveger seg i lysløypa. Med full rettighet.

Northern Runners er i ferd med å ta mye plass både i lysløypa og på gang-/sykkelveger. Derfor, mine damer og herrer, må vi vise omsorg for de andre brukere (det er jo ikke en idrettsarena vi trener på). Northern Runners skal ikke i avisen fordi vi pløyer oss frem på mørke stier.

Løpere over hele verden har lært å gi tegn når det er fare på ferde. Jeg løp maraton i København i mai, og «alle» løpere markerte huller i vegen, sølepytter og andre hinder. Det er en kjempefordel når man bare ser ryggen av løperen foran. Når vi løper på Kvaløyvegen kommer det turbosyklister både bakfra og forfra. Kanskje uten lys. Kun de forreste respektive bakerste oppdager dette. Men ved å rope SYKKEL! og strekke en arm i været (som forplanter seg ned gjennom gruppen) kan alle trekke til siden, slik at ingen av oss blir påkjørt. Tilsvarende kan man peke ned mot huller/isklumper i vegen. Dette er en miljøvennlig og lite energikrevende øvelse, som er viktig når vi løper i store grupper.

Mitt ønske for vinterens treninger er at vi hever oss til et globalt nivå, når det gjelder omsorg for andre trafikanter og løpekolleger internt. Kanskje det til og med gir ringvirkninger.

Noen signaler, som jeg håper de etablerte Northern Runners vil hjelpe med å gjøre til en vane:

  • SYKKEL! ropes, og en arm strekkes i været i den side syklisten er
  • Når vi passerer trege trafikanter, er det nok med en arm i været
  • Peke mot jorden: Hull eller annet hinder på stien/vegen

Løpegledings – også for våre omgivelser!

Erik Haagensen

NB! Innlegget er ikke sponset av Trygg Trafikk :)

Tar du vare på dine løpeøkter?

Det finnes mange måter en kan ta vare på løpeøktene. Den aller beste måten er gjennom selve løpingen med økt velvære, bedre form og løpeglede. Men det finnes også andre spennende alternativer.

nr_treningBilder er ett alternativ. Gjennom Facebook gruppa til Northern Runners tas det bilder fra de ulike treningsøktene som publiseres til stor glede for alle i løpenettverket. Mange løpere tar også bilder av seg selv på ulike steder i verden som publiseres på sosial medier og Facebook siden til NR. Det er utrolig gøy å se at Northern Runners viser seg fram i den store verden.

Blogg er ett annet alternativ. Flere Northern Runners har egne blogger der det deles opplevelser og erfaringer med løping og andre trenings aktiviteter. Mange av disse bloggene er spennende lesing og kan gi inspirasjon og gode tips.

Ett tredje alternativ er spor-logg ved hjelp av GPS. Dette alternativet er spesielt populært blant «herrene», men vi ser at det kommer flere og flere «damer» som også liker dette. Kort kan man si at spor-logg «tegner» løpeøkta ved hjelp av GPS koordinater, enten via en klokke eller smarttelefon med GPS. Runkeeper og Strava er to populære tjenester på internett som brukes av løpere i Northern Runners.

runkeeper2Runnkeeper kan enkelte beskrives som treningens svar på Facebook. Her kan man poste sine treninger og legge inn hvordan treningsøkta gikk. Bruker man f.eks. en smarttelefon kan man legge inn en «app» som man starter før treningsturen. Automatisk blir det laget en spor-logg med fart, distanse og høydemeter. I ettertid kan man så analysere hvordan løpeturen gikk og samtidig se hvor man har trent.

runkeeperRunkeeper er også en sosial arena der man kan gi «likes» (Healthy) og man kan kommentere venners trening. Det er også mulig å sette egne mål som oppdateres når man legger inn nye treningsøkter. Runkeeper støtter mange ulike aktiviteter, men det er løping som brukes av de fleste i Northern Runners. Det er også mange som bruker pulsklokke med GPS for å legge inn sine økter i Runkeeper eller Strava.

strava_NRStrava er en annen variant av spor-logg tjeneste på internett. Her kan man også legge inn sine økter og få «likes» (Kudos) fra sine venner. Det er også mulighet å kommentere hverandres økter. Det som gjør Strava ekstra spennende er segmenter. segment_orneveienEtt segment er deler av en løype (ofte motbakke) som enten lages automatisk eller som man selv har bestemt. Når så andre løper samme segment, vil man ut fra sin tid på segmentet bli rangert i forhold til de andre som har løpt segmentet. Ørneveien er ett spennende segment og som også er ett av motbakke intervallene vi har brukt på NR-trening.

strava_pokalsegment_orneveien_compSegmenter er veldig motiverende og man får «pokaler» etter forbedringene man har gjort. Man kan også enkelt visuelt sammenligne hvor man var i løpet/segmentet i forhold til andre som løp samme segment. Northern Runners har en egen klubb på Strava og vi håper mange blir med og «tar vare på sine løpeøkter» via internet.

Har du en smarttelefon eller en klokke med GPS kan du raskt komme i gang. Er du i tvil hvordan du skal gjøre det, er det nok av kompetanse i Northern Runners. Se bare etter en som trykke iherdig på sin klokke/smarttelefon like før treningen starter og spør om hjelp.

Fra 0 til halvmaraton på 9 måneder

halvmaraton2

Foto: Thomas Føre

Har du lyst til å begynne å trene, men liksom aldri kommer helt i gang? Har du lyst til å gjøre det sammen med noen, men alle andre er så himla sprek? Jeg har aggressiv BMI, har ikke utpreget løperkropp, og formen er elendig. Jeg har funnet mitt skjebnefelleskap i Northern Runners, jeg er klar til å tre inn i baktroppen, og jeg skal fullføre halvmaraton! Når jeg klarer det er det håp for alle!

Startskuddet går nå! Jeg skal fra 0 til halvmaraton på 9 måneder. Min plan er å stille til start på halvmaraton under Oslo Maraton 21. september. I år altså. Målet er å fullføre og jeg vet hvordan. Jeg har gjort det før og jeg vet hva som skal til. Tror jeg.

Jeg var på gang i høst. Jeg kunne løpe en rolig tur på 8 km helt uten at det kjentes som jeg skulle dø. Jeg var kommet til det stadiet hvor jeg gledet meg til å ta en joggetur. Både alene, men også sammen med andre NR-folk. Formen var stigende og det var en fantastisk følelse. Jeg hadde klart mila på timen! Jeg hadde fullført mitt aller første halvmaraton! Men så klarte jeg å klumse det til. Jeg klarte å tråkke skikkelig over – på en spasertur! Tror ikke det kan kvalifiseres som idrettsskade en gang. Etter tre måneder ser det endelig ut som at ankelen begynner å sitte fast i resten av kroppen igjen. Etter tre måneder uten jogging, pluss 4 kg, og et stadig dårligere humør er jeg endelig klar til å trene igjen.

Jeg starter helt på begynnelsen. Formen er elendig. Trøsten er at den kan bare bli bedre og herifra kan det bare gå oppover. Jeg har ei sløyfe på 5 km som jeg bruker som test. Den har noen krevende oppoverbakker så jeg får kjørt meg. Persen fra i fjor er 32 minutter. Første tur like før jul tok jeg det helt med ro. Jeg gikk det meste, men la inn noen rolige joggeintervaller i de enkleste partiene. Resultat 46 minutter. 4 turer senere har jeg avansert til 4 minutter rolig jogging og 1 minutt gåpause. Jeg bruker nå rett over 40 minutter. Men det er en fantastisk følelse å vite at jeg er i gang. Når jeg nå klarer å jogge 4 minutter i strekk er jeg straks klar til å være med på NR sine mandagsintervaller igjen. Himmel som jeg gleder meg!

Jeg klarer stort sett å trene 2 ganger i uka. Fremover nå skal jeg forsøke å ha flere uker med 3 treninger enn med 2. Ideelt sett bør jeg ha to joggeøkter (evt. annen utholdenhetstrening) og en styrkeøkt. Jeg og en venninne utveksler sms-meldinger straks vi har vært på jogging. Dermed pusher vi hverandre ut på tur. Jeg alliererer meg med flere andre for å få klemt inn noen styrkeøkter. Heiagjengen er stor! Dette skal gå bra, men det blir ikke lett. Jeg trenger tålmodighet (vanskelig!), utholdenhet til å stå hele løpet og sterk vilje. Jeg motiveres av musikk, pulsklokke og statistikk på utviklingen. Jeg konkurrerer bare mot meg selv, og jeg har satt meg flere delmål underveis.

  • Jogge gjennom Ulfstindmila uten gåpauser 1. mai
  • Mila på timen på MSM 22. juni
  • Fullføre halvmaraton 21. september

Så hva sier du? Vil du være med på denne reisen? Vil du delta selv? En god plan er halve arbeidet, og i så måte er jeg godt i gang. Det viktigste er å sette egne mål og husker at du bare konkurrerer mot deg selv. Det å ha et fellesskap rundt seg er viktig, men når alt kommer til alt så er det mine bein og mitt hode som skal få meg fra A til B.

Hvis jeg nå bare klarer å holde meg unna skader…

Superoptimistiskløpegledings, May Liss

NR-skolen: Løpeteknikk 2

I innlegget NR-skolen: Løpeteknikk 1 presenterte vi bl.a. ulike videoer av løpeteknikk. I dette innlegget kan deltakerne studere ulike teknikker og lete etter forbedringer hos den enkelte løper som passerer kameraet:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1AM4uck83Vc]

Å bli mer bevisst på egen og andres løpestil kan komme deg til gode i streben etter å løpe mer effektivt og dermed kunne løpe raskere og redusere risiko for skader. Diskuter gjerne løpeteknikk med dine medløpere!

Northern Runners lanserte begrepet framløping, men ikke som en egen løpeteknikk. Framløping er vi rasende dyktig på. Luftløping, derimot, er en teknikk som bare de færreste behersker:

Vinneren av Ulfstindmila, Snorri Einarsson, Tromsø Skiklubb, løper like godt til lands, til vanns og i lufta med. Det samme gjør Ronny Jakobsen, Tromsø Løpeklubb. Foto: Stian Saur, Northern Runners.

Vi vil fokusere både på framløping og litt mer foroverlent løpeteknikk i tiden fremover.

Lykke til!

Forfothilsen,
Thomas K. Føre

NR-skolen: Løpeteknikk 1

Northern Runners introduserer NR-skolen for løpende læring. Gard Bjørklund, vår stedlige representant på Storslett, har samlet en del kunnskap om løpeteknikk. Denne kunnskapen deler han med oss via NR-skolen, og vi håper å få en debatt rundt temaet. Vi gjør oppmerksom på at det er på eget ansvar du går over fra en skotype og/eller løpeteknikk til en annen. Søk gjerne råd hos en ekspert. Når det gjelder løpesko kan vi varmt anbefale Ivar Rønne på InterSport i Tromsø.

Løpeteknikk

Fordelene med bedre løpeteknikk kan være mange, den kanskje viktigste er redusert risiko for å pådra seg løperelaterte skader. Hvilke grep skal så til for å få en bedre løpeteknikk? Forfotløping og god løpeøkonomi blir ofte nevnt i samme setning, men det er egentlig bare et biprodukt av det å løpe effektivt. Gjennom relativt enkle grep som kroppsholdning, fall i kroppen, god hofteposisjon (opp og frem med hofta), blikk fremover og høy frekvens (180 steg per min), skal det meste komme av seg selv. Se enkel illustrasjon nedenfor:

Kilde: Løplabbet

Anbefalt løpefrekvens skal være 180 steg i minuttet. Det betyr at løpesteget må kortes litt ned. Det skjer automatisk når foten settes ned omtrent rett under hofta i nedslaget. Her følger et par gode og informative videolenker fra Youtube som omhandler god løpeteknikk og tips på trening:

Løpeteknikk før og etter:

Prinsipper for naturlig løping:

Løpesko

For å løpe mest mulig naturlig stilles det krav til at skoene ikke har så stor høydeforskjell mellom hæl og tåball (heel-to-toe drop). De aller beste skoene for slik trening er nok de som blir betegnet som minimalistiske, eller såkalte barfotsko som Vibram FiveFingers (f.eks. Bikila), VivoBarefoot, Inov-8 etc. Ellers så har normale løpesko av mengdetreningstypen typisk 12-13 mm høydeforskjell mellom tåball og hæl. I dag har de fleste store løpeskomerkene en god del modeller med mye lavere høydeforskjell. Skoene med lavere høydeforskjell og mindre demping gjør det enklere å legge om teknikken. Jeg vet ikke hva som anbefales, men jeg vil tro at det bør være mindre enn 7-8 mm høydeforskjell før selve skoen bidrar til å forenkle treningen mot forfotsteknikken. Slike sko er i hovedsak lettvektsmodeller med mindre demping.

Ved å lande på forfot så blir belastningen for kroppen redusert og behovet for solid demping i selve skoene minker.

Tilvenning

Men som dere sikkert også har lest og hørt så er dette en teknikk som tar litt tid å venne seg til. Det krever tilvenning og oppbygning av muskulatur som ikke er blitt brukt i samme grad før. Leggmuskulaturen må styrkes, og det anbefales å trene mye tåhev. Det kan også gjøres ved bruk av hoppetau.

Her er noen flere lenker fra Løplabbet og Dagbladet med tips for tilvenning av ny teknikk mm.:

Northern Runners ser for øvrig frem til en barfotøkt eller flere med Tim Dassler i løpet av sommeren!

Lykke til med treningen alle sammen!
Forfothilsen,
Gard Bjørklund

Treningsplan uke 17-26/2012

Northern Runners har gjennomført treningsplan uke 7-16/2012 og løper rett inn i neste periode som varer til og med Midnight Sun Marathon lørdag 30. juni 2012. Vi vil så langt det er mulig forsøke å holde på de to etablerte treningstidspunktene mandager kl 20 og torsdager kl 20. Mandagsintervallene og torsdagsmila har trukket hhv. 30-40 og 5-20 deltakere i foregående periode, og det er vi veldig tilfredse med.

Vi deltar i Tromsøkarusellen

Vi prioriterer imidlertid deltakelse på Tromsøkarusellen, og derfor vil noen mandager bli erstattet med konkurranser. Intensiteten vil være vel så høy, så vi frykter ikke formsvikt. Vi oppfordrer flest mulig til å delta. Alle løp i Tromsøkarusellen finner du i vårt årshjul 2012. To av løpene inngår i Northern Runners Klubbmesterskap 2012. Du finner også andre konkurranser med planlagt deltakelse fra Northern Runners i årshjulet.

Vi trener mot MSM

Vi legger opp til følgende treningsplan (med forbehold om endringer, sist endret 25.04.12 kl 22:50):

Uke Man Tirs Ons Tors Fre Lør Søn
17: 23.04.-29.04.12 NR: Fartslek TUIL: Tromsdalen Rundt-stafetten NR: Torsdagsmila
TL: Testløp 10 km
Sentrumsløpet, Oslo
NR: Rolig langtur (12-25 km)
NR: 4/5×4 motbakke-intervall (makspuls)
18: 30.04.-06.05.12 Intervall-trening fremsk. til søndag pga. Ulfstindmila Ulfstindmila (8,6 km) NR: Jubileums-trening NR: Rolig langtur (12-25 km)
NRSC: Jubileumsfest
19: 07.05.-13.05.12 NR: 30-15 intervall NR: Rolig tur (6-12 km) NR: Torsdagsmila (8 km progr.) Holmenkoll-stafetten/
NR: Rolig langtur (12-25 km)
20: 14.05.-20.05.12 TK: Krokenmila (5/10 km) NR: 2 x 1200, 800, 600, 400 m intervall 17. mai NR: Rolig langtur (12-25 km)
21: 21.05.-27.05.12 TK: Folkeparken (7 km) NR: 8/10×2 intervall NR: Rest.-økt (5-10 km) NR: Rolig langtur (12-25 km)
22: 28.05.-03.06.12 TK: Breivikahallen (5,1 km) NR: 30-15 intervall NR: 3 x 3000 m intervall – utgår Lyngen halvmaraton (4/10/21,1km)
23: 04.06.-10.06.12 KM 2012 | 2 av 3:
TK: Prestv. (2, 3, 4 r.)
NR: Rolig tur (5-8 km) TL: Eideløpet (3/10 km) TL: Eide-terreng (8 km)
24: 11.06.-17.06.12 NR: 8×2 intervall TK: Folkeparken (7km) NR: 3-5×1,44 km terrengintervall NR: Rolig langtur terreng (10-20 km)
25: 18.06.-24.06.12 TK: Tromsøhall-Sør (ca 5 km) NR: Bootcamp med fartslek NR: Restitusjonsøkt (5-10 km)
26: 25.06.-01.07.12 TK: Valhall 3000 m NR: Valgfri (5-8 km) MSM 2012

Oppmøtested vil variere som før. Vi forsøker å fordele øktene på fastlandet, Tromsøya og Kvaløya. Meld deg på de enkelte treningsøkter i vår Facebook-gruppe etter hvert som som de dukker opp der. Pga. tett program med mange konkurranser og forsøk på å toppe formen til MSM, setter vi opp del 2 av klubbmesterskapet i Tromsøkarusellens løp rundt Prestvannet 4. juni. Her er det trolig valgfritt med 2, 3 eller 4 runder, så her kan vi kåre mange vinnere :)

Du må ikke tro at det blir treningsfri i juli! Neste periode starter opp 2. juli og da sper vi på med flere terrengøkter og syrlige motbakkeøkter etter ønske fra motbakkeentusiastene i Northern Runners, herunder økter i Lensmannsveien, opp til Fjellstua og kanskje en Ti på topp-utflukt eller to?

Vi løpes!

Mvh.
Thomas K. Føre

Tromsdalen Rundt med påskeharen

Påskeharen Kai Hugo Sørensen og undertegnede tok i dag turen gjennom løypa til Tromsdalen Rundt-stafetten.

Tromsdalen Rundt-løypa

Det er bare tre uker til det braker løs. Minst 1 km av løypa er fortsatt dekket av snø, men det vil neppe hindre gjennomføring av stafetten. Vi gleder oss til vårens vakreste i Tromsdalen!

Lite ante vi om at vi skulle bli tatt for å være franske turister, men det kan du se mer om i dagens videoreportasje fra løypa:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lkUsg6d4IHU]

Northern Runners satser på å stille med minst 10 lag! Hvis du fortsatt mangler lag, gi lyd!

Gi også lyd hvis du mangler en påskehare til løpeøktene i den stille uken!

God påske!

Mvh.
Thomas K. Føre

Northern Runners: Welcome to Tromsø!

Hi runners and welcome to Tromsø!

Northern Runners is a network of runners in the Tromsø region. We are currently 383 members of a closed Facebook group. We inspire each other to put on our running shoes. We run all the year, in the midnight sun and in the cold and dark winter. Rumour has it that polar bears are strolling in the streets of Tromsø, but none of them have kept us from running yet :)

Some of us participate in races throughout the year. Midnight Sun Marathon is the race that attracts most runners. We hope to be 200 runners on the event on June 30, 2012. On Polar Night Halfmarathon in just a few days, we are currently the biggest team with almost 50 runners on three distances (21,1 km, 10 km and 5 km). Here you can see the race course for the halfmarathon:

Polar Night Halfmarathon course map

Polar Night Halfmarathon course map

We have made a video from the race course (HD quality) that we hope you like.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=z6B7nUaSUb8]

Enjoy the video and don’t hesitate to contact us before or after the race. Most of us will wear the official Northern Runners outfit for Polar Night Halfmarathon sponsored by Thon Hotels Tromsø:

Northern Runners - Refleksvester 2012

The Northern Runners outfit for Polar Night Halfmarathon

There’s a party on Saturday evening. Hope to see you there as well.

Good luck to all runners!

Best regards,

Thomas K. Føre
Founder

Fluktholdning – her skal du motstand finne!

Vi har akkurat passert tidspunktet for fastsettelse av løfter for det nye året. Du har, som en av mange Northern Runners, helt sikkert satt deg noen mål for løpingen i 2012. Selv om du viste kampholdning i går ettermiddag, er du kanskje preget av fluktholdning i dag? Fortvil ikke, du er nemlig ikke alene! Bare kom du, fluktholdning – i Northern Runners skal du motstand finne!

Største lag på Mørketidsløpet

For mange har nemlig gårsdagen, hele jula eller hele desember lagt seg som en klam og stram løpesokk rundt ankelen. Men nå, kjære framløpere, er det på tide å piffe hverandre opp igjen. Og vi er jo så heldige å ha Mørketidsløpet allerede til helgen. Vi er vel rundt 40 påmeldte og flere skal vi bli gjennom å piffe opp familie, venner og kolleger de siste dagene før løpet! Det er nå vi setter inn støtet for å sikre at Northern Runners blir det største laget på Mørketidsløpet! Vi satser på gruppebilde før løpet og en fin fest på kvelden!

Og hva bør vi ta med oss av læring inn i det nye året?

Northern Runners er løpeglede

Råd nr. 1 til deg som leser dette: Å være med i Northern Runners er ikke avskrekkende. Det er både hyggelig og inspirerende! Det er løpeglede i mørketid og midnattsol!

Følg et treningsprogram

Jeg har lært en god del om trening i løpet av året, både gjennom å lese meg opp og lære av egne og andres erfaringer. Det har vært både nyttig, lystbetont og motiverende. Vi hadde et spennende arrangement med NTG Tromsø i oktober hvor vi fikk lære om treningsopplegg og gjennomførte en hard treningsøkt. Det var det mange gode råd å hente. Et av de viktigste jeg tar med meg inn i det nye året er at det ikke er antall kilometer løpt raskest mulig som teller, det er treningstid i de ulike intensitetssonene som gjelder. Og ja, det er en kunst å løpe sakte nok. Og det er hardt å løpe raskt nok de gangene du skal det. Et annet råd er at alt blir bedre hvis du trener sammen med noen. Et tredje råd hvis du skulle komme ut av rytmen: Ikke vent til neste måned før du knytter lissene igjen, begynn seinest på mandag kl 20 igjen!

Du kan lese mer om dette i oppsummeringen av NTG-arrangementet. Her er det også forslag til et enkelt treningsprogram basert på tre eller fire treningsøkter i uka. Legg inn Northern Runners intervalltreninger på mandager kl 20 som fast i ditt program, så skal vi forsøke å variere øktene etter hvert og krydre med andre typer økter også.

Ikke tren når du er syk eller skadet

Kondis nr 7/2011 leste jeg artikkelen «Kan jeg trene med sykdom i kroppen?» Svaret er selvsagt et rungende «NEI». Men det er lett å tenke på slike selvfølgeligheter når du føler deg på topp. Så kommer høstforkjølelsen, og du – eller i alle fall jeg – faller for fristelsen å trene likevel. En sykdomsperiode som kunne vært over i løpet av en ukes tid, forlenges til en måned og kvaliteten på treningen blir dårligere. Og det skal du og jeg lære av. Altså: Ingen trening med en infeksjonssykdom i kroppen!

Dette gjelder selvsagt å være forsiktig når du kjenner vondt i et kne, en fot, en legg, på baksiden av låret e.l. Lytt til kroppens signaler og tren heller alternativt i en periode, så slipper du langvarig opphold i løpingen. Et annet råd i denne sammenheng er å ikke øke treningsmengden for mye per uke/måned. Et tredje råd er å unngå asfalt en periode. Et fjerde råd er å trene litt styrke (mage, rygg, lår, legger).

Et siste råd – skill mellom sykdom/skade og fluktholdning :)

Felles mål for 2012

Jeg synes året begynner lovende for Northern Runners med 40 deltakere på Mørketidsløpet. Med det virker ikke 200 deltakere på Midnight Sun Marathon 30. juni 2012 uoppnåelig!

Vi satser også på å markere oss i Tromsøkarusellen med mange løpere, gode resultater og et og annet sprell. Hva med en Pimp My Run edition rundt Prestvannet? Og så skal vi få til en fellestur og setter over ordet til reiseleder Synne Ovanger Reiremo som også er blant de hotteste søkefrasene som har ledet inn til nettsiden vår :)

Utdrag fra årsrapport 2011 for Northern Runners nettside

Nyttårshilsen,
Thomas K. Føre
Forerunner